Att berätta om bipolaritet

Hur är det att leva med biolär sjukdom? Hur kan vi berätta för våra anhöriga? Är du anhörig? Så här kan du hjälpa till, du är värdefull!

Det kan finnas olika orsaker till varför vi vill berätta om en bipolär diagnos, vid olika tillfällen. Ibland vill du kanske berätta för att vara öppen och autentisk. En annan gång söker du efter förståelse och hjälp.

Hjälp dina anhöriga att förstå bipolär sjukdom

Kom ihåg att alla inte känner till bipolär sjukdom eller har fördomar baserade på felaktig information. Därför kan det vara en god idé att berätta lite om vad bipolaritet innebär samtidigt som du berättar om din diagnos, utan att för den skull överösa med information. Skaffa den kunskap du behöver och uppmuntra din omgivning att läsa mer de också. Vad känns viktigt för dig att dina anhöriga vet om? Förklara kort om sjukdomen och hur den påverkar dig. Kanske vill du berätta om din behandling. Hjälp dina anhöriga att förstå sjukdomen bättre.


Hjälpsamt material om bipolaritet

Vill du servera dina anhöriga med hjälpsamt material kanske du läst några böcker i ämnet eller biografier som liknar din story som du kan rekommendera. Eller en video på Youtube, en artikel från en tidning du sparat eller en blogg med information du tycker ger en bra bild utifrån dina erfarenheter.


“Shame dies when stories are told in safe places.”
Ann Voskamp


Ditt supportteam i bipolära frågor

Du behöver inte berätta för alla i din omgivning om din bipolära diagnos om du inte känner dig bekväm med det, men det är bra att skapa ett eget supportteam. Att ha några personer som vet och som du kan vända dig till.

Det är du som bestämmer vem du vill dela med. Och vi behöver inte dela allt. En fördel med att anhöriga vet är att de kan hjälpa till att se tidiga tecken på skov och att ha någon att prata med mellan varven. Vänd dig till någon du känner dig trygg med, det känns ofta fint att lätta sitt hjärta.


Vill du läsa min bok om bipolaritet? 

⭐️ Att få diagnosen bipolär sjukdom
⭐️ Om mörkret och ljuset
⭐️ Skapa ditt liv inifrån och ut
⭐️ Mejvård för att må bra mellan skoven

Läs mer och beställ boken här

Kategorier: bipolär