Guider

Kostnadsfritt material


Vad är bipolär sjukdom?

Energinivån svänger extremt mellan två poler. Man kan hamna i skov av depression eller hypomani / mani. Varandras motpoler. Däremellan, mellan skoven, kan man leva ett helt vanligt liv om man tar hand om sig varsamt.

Här kan du hämta hem en gratis guide
- Mani, 3 tidiga tecken

Bipolär - när livet är energirikt

Mani, när energin springer i 440 i kroppen. När självkänslan toppar och allt är möjligt.


Hypomani ger ett ökat självförtroende, man är uppe i varv, kreativ och glad. Mani är betydligt kraftigare och ger en ökad självkänsla, energin peakar och vanliga tecken är:

▪ extremt mycket energi
▪ självförtroende som kan uppnå eufori
▪ positiva, grandiosa tankar som rusar i huvudet
▪ orädd
▪ minskat sömnbehov mm.

Det är farligt att vara i ett maniskt skov. Balansen behöver återställas. Hjärnan orkar inte. Ofta faller man ner i depression efteråt.

Bipolär - när livet är nattsvart

Hur en depression ter sig och känns är olika från person till person men att det känns nattsvart kan nog sammanfatta känslan. Livsgnistan vill inte riktigt spraka.


Tecken på depression:

▪ energilöshet
▪ ångest
▪ likgiltighet
▪ uppgivenhet
▪ sömnproblem mm.

Har du drabbats någon gång? Var fjärde svensk drabbas någon gång så pass att man behöver vård, enligt Hjärnfonden.

Tillsammans kan vi rädda liv

Stigmat kring psykisk sjukdom gör att många håller problemen för sig själva.


- Vad stigma är?
När man är rädd för att få en social stämpling, att bli utanför. Det bidrar till skam och självförakt. Man frågar sig vad folk skulle tycka och tänka om de visste.
⁠⠀
Så tänk om vi tillsammans, allihopa, kunde hjälpas åt att jobba bort stigmat. För det handlar om hur du och jag ser på psykisk ohälsa, hur vi pratar om psykiska sjukdomar, hur vi uttrycker oss till vardags i den här frågan.

Det kan rädda framtida liv! För finns det något sorgligare än människor som lider i det tysta, som inte söker hjälp och sen tar sitt eget liv. Ett liv som kunde ha räddats.⁠ Låt oss tänka på hur vi uttrycker oss i frågan.

MELLAN SKOVEN  BIPOLÄR.se